
Cum se stabileste diagnosticul Miastenia Gravis?
Trebuie sa mergi la un medic specialist neurolog care iti va face un examen clinic medical si neurologic complet. Diagnosticul poate fi confirmat printr-o serie de teste si analize, cum ar fi:
Testul cu neostigmin
Consta in injectarea substantei urmata de evaluarea fortei musculare dupa un timp. Daca forta musculara creste si performantele la testul de efort se imbunatatesc, diagnosticul de miastenie este foarte probabil.
Electromiografia
EMG (stimulare nervoasa repetitiva) si Single Fiber EMG sustine diagnosticul de MG atunci cand apar anumite aspecte caracteristice.
Testarea anticorpilor antireceptor acetilcolinic si anticorpilor anti-MuSK
Aceste teste constau in recoltarea de sange si identificarea prezentei acestor anticorpi anormali. Aproximativ 85% din pacienti au anticorpi anti receptor acetilcolinic prezenti in sange si acest fapt constituie un diagnostic sigur. Din cei 15% care nu au anticorpi anti receptor acetilcolinic (seronegativi) o parte au prezenti anticorpi anti-MuSK (40-70%).
Examenul computer tomografic (CT) sau rezonanta magnetica nucleara (RMN)
Examenul computer tomografic (CT) sau rezonanta magnetica nucleara (RMN) pentru mediastin se fac pentru a evidentia eventuale anomalii sau tumori ale timusului.
Exista si pacienti la care testele pot fi negative dar examenul neurologic care sustine diagnosticul de MG are valoare mai mare.
De ce miastenia este considerata o boala complexa si misterioasa?
Pentru ca este o boala foarte greu de recunoscut si diagnosticat chiar si pentru medici, de aceea cei mai multi bolnavi traiesc un adevarat calvar pana boala ajunge sa fie diagnosticata si apoi pana sunt intelesi total de cei din jur.
Chiar si familiei si celor apropiati le e greu sa conceapa ca cineva care pare normal la un moment dat, dupa numai cateva ore nu mai poate misca sau cade din picioare. Bolnavul pare labil psihic, ipohondru in cel mai bun caz toate sunt puse pe seama "asteniei de primavara” sau lipsei de calciu, cu atat mai mult cu cat simptomele sunt greu de reprodus si pacientul la prima vedere pare normal.