Miastenia gravis ca boala autoimuna

– o perspectiva integrativa –

 

Pentru a intelege bolile autoimune, trebuie subliniat ca acestea sunt boli ale sistemului imunitar. Daca ai o boala autoimuna, undeva pe parcurs ceva a mers gresit si sistemul imunitar a inceput sa-si atace propriile tesuturi. La miastenie sunt atacati muschii, mai exact jonctiunea dintre nerv si muschi, in alte cazuri este atacata tiroida, in altele intestinele, pielea, creierul, pancreasul sau alt organ. Dar, indiferent care parte a corpului este atacata, vinovatul este sistemul imunitar. Acest lucru inseamna ca pentru a trata, preveni si suprima boala autoimuna, va trebui sa tii sistemul imunitar sub control.

Cu toate acestea, in conformitate cu stiinta medicala curenta, bolile autoimune nu sunt recunoscute ca boli ale sistemul imunitar in ansamblu, ci sunt tratate ca boli ce apartin unei singure specialitati medicale.

Astfel, daca ai miastenia gravis vei fi tratat de un neurolog,  pentru artrita reumatoida de un reumatolog, un endocrinolog pentru tiroidita Hashimoto, gastroenterolog pentru boala celiaca, colita ulcerativa si boala Crohn, dermatolog pentru psoriazis. Daca ai mai multe boli autoimune, cum au multi oameni, vei vedea mai multi specialisti diferiti, iar fiecare dintre ei va prescrie probabil un alt medicament. Si exista probabilitatea ca niciunul dintre acesti specialisti sa nu se preocupe de cum sa iti consolideze si sa iti sprijine sistemul imunitar.

Suprimarea sistemului imunitar sau mai degraba sustinerea lui?

In medicina conventionala, convingerea este ca, odata ce ai o afectiune autoimuna, nu se poate face nimic pentru a o “inversa”, ci doar de a controla simptomele. Gestionarea simptomelor implica de obicei medicamente dure care au ca scop suprimarea sistemului imunitar (imunosupresoare). In timp ce aceste medicamente pot fi eficiente in reducerea unora dintre simptomele bolii, deoarece suprima intregul sistem imunitar, ele nu sunt lipsite de multe efecte secundare nedorite, cum ar fi oboseala, cresterea in greutate, depresia, cresterea riscului de infectii si chiar cancerul.

In contrast, medicina integrativa vede corpul ca un intreg si functioneaza pe principiul conform caruia sanatatea unui sistem are impact asupra sanatatii si functionarii celorlalte sisteme. In loc de a se concentra pe managementul simptomelor bolii, se concentreaza pe sustinerea si consolidarea sistemului imunitar prin identificarea radacinii problemelor care au dus la boala, in primul rand.

Desi nu exista nici un tratament cunoscut pentru boala autoimuna, se crede ca exista mai multe elemente cheie care stau la baza tuturor bolilor autoimune.

Cauzele care stau la baza bolilor autoimune

Genetica e responsabila de circa 25% din riscul de dezvoltare a unei boli autoimune. Restul de 75% este cauzat de mediul in care traim. Iata care sunt cei mai importanti factori de mediu:

  1. Intestinul permeabil

Intestinul este poarta de acces catre sanatate,  acesta gazduind 80% din sistemul imunitar; nu poti avea un sistem imunitar sanatos fara un intestin sanatos. Datorita cercetarii lui Alessio Fassano stim acum ca daca avem o boala autoimuna, inseamna ca intestinul a devenit permeabil, ca legaturile dintre celulele aflate in intestine, care in mod normal sunt “etanse”, au devenit slabe, rarefiate, permitand particulelor alimentare nedigerate, microbilor, toxinelor etc. sa treaca de bariera intestinala si sa patrunda in fluxul sanguin.

Toate aceste particule sunt recunoscute de sistemul imunitar ca invadatori straini, punand sistemul imunitar in stare de alerta ridicata si declansand o crestere uriasa a inflamatiei. Aceasta solicitare continua a sistemului imunitar in cele din urma il face sa functioneze gresit si sfarseste prin a-si ataca propriile tesuturi.

 

 

  1. Glutenul

Glutenul contribuie la bolile autoimune, in trei moduri-cheie.

  • In primul rand, acesta este cauza principala a intestinului permeabil, deoarece glutenul declanseaza eliberarea de Zonulin in intestine, un produs chimic care determina mucoasa intestinului sa se „deschida”.
  • In al doilea rand, este foarte inflamator, ceea ce inseamna ca streseaza sistemul imunitar.
  • In al treilea rand, proteina de gluten are o structura similara cu structura chimica a unora din tesuturile organismului (in special tiroida), ceea ce poate duce la mimetism molecular, care inseamna ca sistemul imunitar confunda, din greseala, tesutul propriu cu glutenul.
  1. Toxinele

Mucegaiurile toxice (micotoxinele) si metalele grele, cum ar fi mercurul, sunt cele doua toxine principale. Micotoxinele sunt compusi foarte volatili produsi de mucegaiuri toxice, care fac ravagii in sistemul imunitar.

Suntem expusi la metale grele, cum ar fi mercurul, in moduri diferite: plombele de amalgam cu mercur din dinti, pestele consumat si mediul inconjurator. Mercurul este toxic pentru organismele noastre si poate fi o problema majora din puzzle-ul pentru cei cu boli autoimune.

  1. Infectiile

Oamenii de stiinta au suspectat de mult ca infectiile cu  bacterii, virusi si infesatarile cu paraziti au fost de vina pentru dezvoltarea autoimunitatii. In prezent, exista un numar de infectii, inclusiv Epstein Barr (virusul care cauzeaza mononucleoza), Herpes simplex 1 si 2, E. coli, care au fost legate de bolile autoimune.

  1. Alergiile si intolerantele alimentare

Traiul modern in medii poluate industrial si contactul cu aditivii aliementari chimici creeaza premisele aparitiei inflamatiei cronice, a alergiilor si reactiilor autoimune.

Nu se poate avansa în tratamentul unei boli autoimune sau alergice fara stabilirea profilului de alergii si intolerante alimentare si tratarea acestui pilon al bolilor respective – intolerantele la lactoza, fructoza, amine biogene (histamina, tiramina, octopamina) şi gluten.

Testele de detectare a reactiilor alimentare prin mecanisme de tip imediat sau intarziat (Pinnertest, ALCAT) ne ajută sa eliminam din alimentatie acele produse care conduc la inflamatie.

Ideal ar fi sa folosim o hrana cat mai variata, in care un aliment sa nu se repete in dieta mai des de 4 zile, lipsita de aditivi, gatita in vase de ceramica, de sticla sau de lut, pentru a nu ingera compusii metalici eliberati de vesela de aluminiu,  cupru sau chiar inox.

  1. Stresul

Numarul bolilor legate de stres este in crestere, iar stresul, fie emotional, fie fizic, s-a demonstrat ca poate declansa si intensifica tulburarile autoimune. Stresul perturba functia imuna prin mai multe cai distincte. Stresul este reactia organismului la o amenintare – o rana, un traumatism sau o infectie. Stresul cronic (acela cu care ne confruntam in prezent) duce la inflamatia pe termen lung, care nu se opreste niciodata cu adevarat, ducand la boala autoimuna. Odata ce raspunsul autoimun este prezent, stresul imediat il agraveaza.

 

Recuperarea in cazul bolii autoimune

  1. Vindecati-va intestinul!
  • Vindecarea intestinului este esentiala pentru a te vindeca de o boala autoimuna. La urma urmei, 80% din sistemul imunitar se afla in intestin!
  • Fara un sistem imunitar sanatos, esti deschis la infectii, inflamatii si boli autoimune.
  • Intestinul este locul din corpul vostru care interactioneaza cu lumea exterioara mai mult decat oricare altul, luand substante nutritive din alimente si respingand bacteriile, agentii patogeni si alimentele nedigerate. Atunci cand intestinul isi pierde capacitatea de a discrimina intre bine si rau, ai un „intestin permeabil”.
  1. Indepartati glutenul, cerealele si leguminoasele din dieta

Pentru pacientii cu boli autoimune se recomanda eliminarea nu numai a glutenului, ci a tuturor cerealelor si leguminoaselor din dieta. Aceste alimente contin proteine cunoscute sub numele de lectine, care actioneaza ca un pesticid natural al culturilor si pot face ravagii in mucoasa intestinului. Schimbarea dietei este primul pas in obtinerea de rezultate bune.

Chiar si o proteina ce se gaseste in lapte (cazeina) poate fi confundata cu glutenul, de ceea se recomanda exluderea sau limitarea lactatelor cat de mult posibil.

  1. Testati-va pentru metale grele si micotoxine

Va recomandam testari genetice (genele MTHFR), teste de chelare provocata DMPS pentru a determina daca mercurul sau alte metale grele sunt o problema pentru voi, dar si teste pentru expunerea la micotoxine. De asemenea, se recomanda ca toti pacientii sa scoata plombele de mercur din lucrarile dentare.

  1. Identificati si tratati infectiile

Exista o serie de infectii bacteriene si virale care au fost asociate cu bolile autoimune. Trebuie facute teste pentru infectii, cum ar fi HSV (herpes simplex virus) si EBV (Epstein-Barr virus). Monolaurina din ulei de nuca de cocos poate fi un tratament foarte eficient pentru ambele HSV si EBV. Lizina si o dieta bogata in lizina este eficienta in tratarea infectiilor HSV.

  1. Gestionati stresul

Toti pacientii ar trebui sa acorde prioritate reducerii stresului, prin adoptarea unor strategii cum ar fi exercitiile fizice, meditatia si arta. Daca intampinati probleme la relaxare, incercati exercitiile de yoga sau meditatia ghidata. Chiar si oferindu-va cinci minute de liniste, cu o ceasca  de ceai parfumat din plante (fara cofeina, desigur!) poate ajuta enorm.

Abordarea aceasta se bazeaza pe corectarea radacinilor problemei: eliminarea elementelor care au dereglat sistemul imunitar si consolidarea lui, mai degraba decat suprimarea acestuia. De aceea, folosirea acestei abordari va permite sa va recuperati, dar si sa preveniti multe boli autoimune diferite in acelasi timp.

Despre vindecarea intestinului, putem preciza ca aceasta se realizeaza in mai multe etape:

  1. Eliminati lucrurile rele, cele care afecteaza in mod negativ mediul tractului gastro-intestinal, cum ar fi: alimentele inflamatorii si toxice, infectiile intestinale cum ar fi suprapopularea cu candida si suprapopularea bacteriana a intestinului subtire (SIBO).
  2. Reintroduceti lucrurile bune. Se adauga ingredientele esentiale pentru o digestie si absorbtie corespunzatoare, cum ar fi enzimele digestive, acidul clorhidric si acizii biliari.
  3. Reinoculati cu bacterii sanatoase (probiotice). Refacerea bacteriilor benefice pentru a restabili un echilibru sanatos al bacteriilor este critica.
  4. Reparati intestinul. Furnizarea de substantele nutritive necesare pentru a ajuta la repararea intestinului in sine este esentiala. L-glutamina este un aminoacid care va ajuta sa repare mucoasa intestinului. Consumand supa de oase sau colagen va ajuta intestinul, de asemenea, sa se vindece, precum si suplimentarea cu omega-3, zinc si plante, cum ar fi ulm alunecos si aloe vera.

Chiar si atunci cand simptomele par ca nu au nimic de-a face cu intestinul, amintiti-va ca sanatatea intestinului afecteaza sanatatea dumneavoastra totala.

Surse:

Postat: 26 martie 2017