Rețele europene de referință (RER), platforme unice și inovatoare de cooperare transfrontalieră între specialiștii pentru diagnosticarea și tratarea unor boli complexe rare sau cu incidență redusă, devin funcționale din 1 martie, anunță Comisia Europeană.

24 de astfel de rețele tematice, care vor reuni peste 900 de unități sanitare foarte specializate din 26 de țări, vor colabora într-o mare varietate de domenii, de la afecțiuni osoase până la boli hematologice, de la cancerul pediatric până la imunodeficiență. Punerea în comun a celor mai bune cunoștințe din UE la acest nivel va aduce anual beneficii pentru mii de pacienți cu boli care necesită o concentrare specială de asistență medicală foarte specializată în domenii medicale în care expertiza este rară.

Bolile rare sunt acele boli care afectează nu mai mult de 5 persoane din 10 000. Per ansamblu, între 6.000 și 8.000 de boli rare afectează viața de zi cu zi a aproximativ 30 de milioane de oameni din UE – dintre care mulți sunt copii. Bolile rare și complexe pot provoca probleme cronice de sănătate, iar multe dintre ele pun viața în pericol. De exemplu, numai în cazul cancerului există aproape 200 de tipuri rare care afectează anual peste jumătate de milion de persoane din Europa. Aceste boli au un impact substanțial asupra celor afectați, asupra familiilor și îngrijitorilor lor, iar adesea pacienții nu sunt diagnosticați corect, din cauza lipsei de cunoștințe științifice și medicale sau din cauza accesului dificil la expertiză. Fragmentarea cunoștințelor despre bolile rare și numărul mic de pacienți care suferă de fiecare boală în parte fac ca acest domeniu să aibă o valoare adăugată deosebită la nivelul UE.

Sursa: http://www.caleaeuropeana.ro/retele-europene-de-referinta-au-devenit-functionale-din-1-martie-900-de-unitati-sanitare-foarte-specializate-din-26-de-tari-vor-colabora-in-beneficiul-pacientilor/

 

EPAG Grupul de avocati ai pacientilor Boli Neuromusculare Rare
 
 Odata cu infiintarea Retelelor Europene de referinta pentru boli rare (care sunt formate din centrele medicale de expetiza acreditate in tarile memebre UE unde se trateaza bolile rare), s-au infiintat la initiativa EURORDIS si grupurile de avocati ai pacientilor (EPAG). 
Exista 24 de astfel de grupuri, corespunzatoare fiecareri retele de referinta, printre care Grupul de avocati ai pacientilor cu boli neuromusculare rare, din care face parte si miastenia gravis alaturi de distrofiile musculare ,scleroza multipla, distonie etc.
Din acest grup fac parte atat organizatii de pacienti (cum este European MG Association) cat si reprezentanti alesi ai pacientilor, care vor lucra direct in cadrul retelei de referinta. In mai 2016 au fost alesi cei 6 reprezentanti pentru boli neuromusculare.
Reprezentantul pacientilor cu miastenie este dl Francois Lamy de la Asociatia Franceza contra Miopatiilor.
Atat asociatiile membre cat si reprezentantii-persoane fizice alesi in acest grup vor face ca vocea pacientilor sa fie auzita in toate initiativele si activitatile retelei europene de referinta.
Aceasta comunitate intre experti si pacienti este ca dvs sa fiti in legatura permanenta cu expertii in domeniu, sa discutati si sa schimbati informatii cu alti membrii ai retelei.
Postat de Nadia Radulescu martie 2017