Ce este magneziul?
Dacă doriți să descărcați acest material în format PDF o puteți face AICI
Este un mineral vital pentru buna funcționare a organismului, al treilea cel mai răspândit mineral din corpul uman. Aproximativ jumătate din cantitatea totală de magneziu se găsește la nivelul țesutului osos.
Necesarul zilnic de magneziu este 270-320mg pentru femei și 300-400 mg pentru bărbați.
Care sunt sursele magneziului?
Magneziul nu poate fi produs de corpul uman, de aceea o dietă echilibrată este necesară pentru a beneficia de cât mai multe vitamine și minerale.
Alimente care conțin magneziu:
- nuci
- migdale
- spanac
- cartofi
- cereale/orez brun
- fasole
- avocado
- linte
- cacao/ciocolată neagră
- fructe: afine, pere
Când dieta devine insuficientă, când anumite medicamente sau boli conduc la scăderea magneziului din organism, se poate apela la suplimente pe bază de magneziu.
Care sunt beneficiile magneziului?
- Necesar pentru sinteza proteinelor din organism
- Participă în sinteza ADN
- Esențial în buna funcţioare a contracției musculare
- Menține tensiunea arterială, intervine în menținerea metabolismului insulinei, menține transmiterea nervoasă, acțiune favorabilă asupra sistemului cardiovascular
- Studiile au demonstrat că magneziul poate fi folosit ca tratament împotriva migrenelor și previne accidentele vasculare cerebrale (AVC)
- Contribuie la dezvoltarea normală a sistemului osos
Care sunt efectele adverse ale nivelului crescut de magneziu?
- greață
- diaree
- oboseală musculară accentuată
- scăderea tensiunii artriale
- stop cardiac (în cazuri rare)
Simptome ale deficitului de magneziu:
- Oboseală generalizată
- Lipsa poftei de mâncare
- Crampe musculare
- Amorțeală/furnicături ale membrelor
- Când nivelul de magneziu este extrem de scăzut pot să apară crize epileptic
- Deficitul de magneziu pe termen lung pare să fie asociat, conform studiilor, cu boli cronice precum: diabetul, boli cardio-vasculare, osteoporoză, boli neurologice, cancer.
Este bine să folosim magneziul dacă avem Miastenia Gravis?
Pacienții cu Miastenia Gravis, în general, trebuie să fie atenți la medicamentele pe care le folosesc deoarece acestea pot înrăutăți statusul bolii. De aceea este de preferat a se evita automedicația și trebuie solicitat sfatul medicului de fiecare dată.
Magneziul este unul din medicamentele care trebuie administrat cu prudență la pacienții cu Miastenia Gravis deoarece, conform studiilor, poate înrăutăți sau destabiliza această boală autoimună.
Magneziul inhibă eliberarea neurotransmitatorului Acetilcolină în fanta sinaptică, ceea ce rezultă că inhibă activitatea de la nivelul joncțiunii neuro-musculare. Practic acest macronutrient în cantități crescute, acționează la nivelul joncțiunii neuromusculare la fel ca anticorpii în boala autoimună Miastenia Gravis.
Organismul uman este diferit, de aceea efectul magneziului este diferit pentru fiecare. Dacă organismul are nevoie de suplimentare cu magneziu, medicul va decide când să prescrie supliment cu magneziu, și când beneficiul este mai mare decât riscul de a se destabiliza miastenia.
Deși magneziul este estenţial pentru menținerea trasmisiei impulsului nervos și buna funcționare a joncțiunii neuro-musuclare, în cantități mari duce la epuizarea acestei trasmiteri, atât la persoanele sănătoase, dar cu atât mai mult la persoanele cu Miastenia Gravis. Un studiu publicat în 2015 în Texas Heart Institute Journal a demonstrat impactul magneziului pentru Miastenia Gravis prin cazul unei femei în vârstă de 62 de ani, diagnosticată cu această boală. Aceasta s-a prezentat în serviciul de primiri urgențe în criză miastenică (slăbiciune musculară progresivă, respirație dificilă) după administrarea intravenoasă a magneziului.
Așadar, magneziul nu are contraindicație absolută în Miastenia Gravis, dar trebuie administrat cu prudență, doar în caz de necesitate când beneficiile depășesc riscurile, în urma unor analize și a unui sfat medical avizat.
Material realizat de: medic Alina-Alexandra Tetea, voluntar ANMGR
Material recomandat de: Doctor VÎLCIU CRISANDA – Asistent universitar UMF București, medic primar neurolog, doctor în medicină – Șef Clinica Neurologie II, Institutul Clinic Fundeni
Referințe:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26404370/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3650510/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8065437/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29131326/
https://www.healthline.com/nutrition/magnesium-supplements#benefits
https://www.myastheniagravis.org/about-mg/what-makes-mg-worse/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4591897/
https://www.uptodate.com/contents/overview-of-the-treatment-of-myasthenia-gravis