Miastenia si calatoriile

Miastenia este o boala fluctuanta si schimbarile pot interveni brusc, de aceea trebuie sa luati in considerare cand va faceti planuri de calatorie cat de stabila este boala dvs, cat de des ati experimentat flctuatii ale simptomelor si vi s-a modificat medicatia in decursul ultimului an.

Aveti nevoie de un plan de calatorie care sa tina seama de toate aceste aspecte.

Imunizarile

Discutati cu medicul dvs curant despre imunizari atunci cand calatoriti in zone exotice.

Deoarece unele vaccinuri sunt cunoscute ca pot agrava miastenia, discutati cat de sigura este imunizarea in cazul dvs. Trebuie sa stiti pentru ce boli trebuie sa faceti imunizare si ce tip de vaccin se foloseste.

Imunizarile de rutina, cum sunt anti difterie, pertussis si tetanos (vaccinul DTP) trebuie actualizate intr-o perioada cand sunteti stabil cu miastenia. Atentie ca imunosupresoarele pot diminua dezvoltarea imunitatii dupa vaccinare. Pacientii aflati sub imunosupresoare nu trebuie sa faca vaccinuri cu germeni vii sau partial inactivati, cum ar fi antipolio oral sau anti herpes zoster.

Vaccinul contra febrei galbene e un vaccin viu si NU trebuie administrat pacientilor sub imunosupresoare sau cu timom in antecedente. (Tot vaccinuri vii sunt si antirubeola, oreion, rujeola si varicela)

Malaria

Chinina e binecunoscuta ca agraveaza miastenia, de aceea medicatia pe baza de antimalarice va poate agrava boala.

Cloroquina va poate afecta prin diminuarea efectului mestinonului sau neostigminei. Discutati cu un specialist care drog antimalaric este indicat in cazul dvs.

Malarone este un medicament bine tolerat de pacientii cu miastenie ,dar e posibil sa nu fie eficient in toate zonele endemice de malarie.

Aveti grija :

Interesati-va daca in zona unde calatoriti exista un spital, la ce distanta este si daca au facilitati de tratament pentru urgentele miastenice.

Luati cu voi reteta medicala si daca e cazul instructiuni scrise de la medicul dvs neurolog.

Luati cu voi Cardul de urgenta cu toate datele de contact completate si o brosura pe care sa o puteti arata persoalului medical in caz ca nu sunt familiarizati cu miastenia.

Calatorie placuta!

 

Postat: Nadia Radulescu, 6 iulie 2017