Tratamentul Miasteniei Gravis
Desi nu exista un tratament care sa vindece complet boala, sunt tratamente eficiente care permit majoritatii bolnavilor sa duca o viata normala. In unele cazuri este posibila si ameliorarea spontana si chiar remisiunea bolii fara tratament.
Tratamentul este stabilit numai de medicul neurolog curant si este individualizat de la caz la caz, in functie de gravitatea si forma de boala, varsta, sexul etc. Asa cum simptomele bolii nu sunt la fel la doi bolnavi, nici tratamentul unuia nu se potriveste altuia.
![](https://miastenie.ro/wp-content/uploads/2015/12/mia03.jpg)
Tratamentele actuale in MG
- medicatia anticolinesterazica [exemple: piridostigmin (mestinon) si neostigmin (miostin)] permite acetilcolinei, substanta ce transmite impulsul nervos la muschi, sa ramana mai mult timp in jonctiunea neuro-musculara si astfel mai multi receptori din muschi vor fi activati, rezultand cresterea fortei musculare.
- corticoterapia (ex prednisonul) ca si
- imunosupresivele (ex. azatioprina) sunt folosite pentru a suprima activitatea anormala a sistemului imun responsabila de producerea bolii.
- timectomia sau extirparea chirurgicala a timusului este indicata la unii pacienti cu MG. Timusul este o glanda situata in spatele sternului si are un rol important in imunitate. Timusul poate fi marit tumoral (timom) si atunci este obligatoriu sa fie extirpat. Rolul timectomiei este de a ameliora MG, ducand chiar la remisie completa.
- plasmafereza este un procedeu ce consta in "curatirea" plasmei sanguine de anticorpii anormali ceea ce duce la o imbunatatire a starii bolnavului, dar pe termen scurt, pentru ca producerea de anticorpi continua, necesitand repetarea procedurii. Metoda e folosita in special in situatii grave sau inainte de operatie.
- imunoglobulinele intravenos sunt folosite uneori pentru a influenta productia si efectele nocive ale anticorpilor.