Miastenia e boala contagioasa?

Categoric NU. Nu are legatura cu un proces infectios, deci nu este molipsitoare.

Miastenia e ereditara?

Forma autoimuna de miastenie este o boala dobandita si nu este ereditara, adica nu se transmite in familie. Exista totusi in unele familii o predispozitie la tulburari imunologice.

Se vindeca miastenia?

Miastenia bine tratata poate evolua spre remisiune farmacologica, adica sub tratament sa nu mai existe niciun simptom de boala sau chiar spre remisiune totala, adica absenta simptomelor fara a lua niciun tratament specific. Nu se poate vorbi insa de o vindecare completa a miasteniei.

O femeie cu miastenie poate avea un copil?

Desi sarcina si nasterea sunt cunoscute ca factori agravanti ai bolii, astazi din ce in ce mai multe femei cu miastenie duc la termen sarcina si au nascut cu bine copii sanatoasi. ATENTIE MARE: consulta-ti neurologul inainte de a decide sa ai un copil, acesta iti va face o evaluare si veti stabili impreuna care este momentul optim pentru sarcina si daca starea bolii si medicamentele pe care le iei permit ducerea sarcinii la bun sfarsit sub stricta supraveghere din partea neurologului si ginecologului pe tot timpul acesteia.

Boala se transmite de la mama miastenica la copil?

Forma autoimuna de miastenie este o boala dobandita si nu este ereditara,deci nu se transmite. Este posibil ca un copil nascut de o mama miastenica sa prezinte simptomele bolii cateva zile dupa nastere, prin trecerea anticorpilor prin placenta , dar aceasta forma neonatala se rezolva de la sine rapid, copilul nu va ramane cu boala.

Femeile cu MG pot lua contraceptive?

Contraceptivele hormonale si preparatele pe baza de progesteron in general trebuie utilizate cu prudenta, intotdeuna consulta medicul curant inainte de a incepe un tratament hormonal.

Interventiile chirurgicale si anestezia reprezinta un risc?

Da, miastenicii risca agravarea bolii dupa o interventie chirurgicala cu anestezie generala daca medicii nu sunt avizati in legatura cu aceasta boala. Trebuie neaparat sa spuneti ca sunteti miastenici si sa va consultati neurologul inainte de a face o interventie chirurgicala, uneori este nevoie de o pregatire speciala a bolnavului in vederea acesteia.

Pot face tratament la dentist?

Sigur ca da. Nu exista contraindicatie pentru anestezicele locale folosite la mici interventii cum sunt cele stomatologice. Se pot folosi fara teama lidocaina, tetracaina, carbocaina sau mepivacaina, singurul de evitat este procaina.

Miastenia influenteaza durata vietii?

Nu , durata medie de viata a miastenicilor este practic la fel cu a restului populatiei.

E posibil sa am o viata normala?

O persoana afectata de miastenie, cu tratament optim, poate avea o viata practic normala.

Care sunt factorii agravanti ai bolii? De ce trebuie sa ma feresc?

Oboseala, stresul, emotiile, unele medicamente, infectiile, menstra sunt factori care pot agrava simptomele de boala. Trebuie sa stim ca e bine sa evitam pe cat posibil vaccinarile, substantele de contrast pe baza de iod folosite la examene radiologice, contraceptivele hormonale pe baza de progesteron, laxativele si diureticele, bauturile amare pe baza de chinina (apa tonica, bitter etc).

Ce medicamente sa evit?

Sunt medicamente care agraveaza miastenia si trebuie evitate. Exista pe site o lista a acestora pe care trebuie sa o aiba orice bolnav. Lista cuprinde in principal antibiotice si laxativele si diureticele care elimina potasiul din corp. Ori de cate ori ti se prescrie un tratament pentru o alta afectiune, atentioneaza medicul ca suferi de miastenie.
Pot fi folosite fara probleme alte antibioticele care nu sunt pe lista, antiinflamatoarele nesteroidiene, paracetamolul si aspirina ca si anestezicele locale.

Ce dieta trebuie sa urmez? Ce si cum sa mananc?

Miastenia in sine nu necesita un regim alimentar special, doar in cazul ca iei prednison trebuie urmata o dieta pe care ti-o va prescrie medicul tau (cu restrictie la sare de sodiu si bogata in proteine, calciu si cu mai putine dulciuri si grasimi). Bolnavii care au probleme cu mestecatul si inghitirea alimentelor trebuie sa-si adapteze orarul meselor in functie de orele la care isi administreaza medicatia anticolinesterazica, sa manance mai putin si mai des si sa aleaga alimente moi si sa evite mancarurile fierbinti sau foarte reci in special la inceputul mesei. Altfel veti obosi repede si va trebui sa intrerupeti masa. Mancati incet, fara graba si mestecand bine.

Pot face vaccin antigripal?

De regula nu se recomanda vaccinari la cei cu boli autoimune, intotdeuna intreaba specialistul neurolog inainte de a face un vaccin.

Cat timp trebuie sa iau tratament?

Durata tratamentului e diferita de la caz la caz, sunt pacienti care ajung sa suspende complet terapia, altii raman dependenti de medicamente in doze diferite. Nu exista doi bolnavi de miastenie identici, de aceea nu va luati dupa tratamentul facut de alti bolnavi ci numai dupa ce va spune medicul vostru care va cunoaste cel mai bine cazul. Mai ales nu va intrerupeti tratamentul din proprie initiativa sau la indemnul altcuiva, trebuie sa stiti ca sunt unele medicamente (cortizonul in special) la care intreruperea brusca este chiar foarte periculoasa.

Cum ne influenteaza clima ? Unde sa mergem in vacanta?

In general anotimpurile de tranzitie, toamna si primavara duc la reactivari ale bolii, ca si clima umeda. Mai favorabile sunt frigul uscat si caldura blanda. Deci, alege pentru vacanta regiuni cu clima blanda, daca boala e compensata poti merge in vacanta oriunde, cu grija la expunerea la soare care agraveaza slabiciunea musculara.

Ce suplimente alimentare pot lua?

Sunt utile potasiul, calciul si vitamina D3, mai ales la cei care iau prednison. In general suplimentele alimentare nu ajuta si chiar trebuie sa fim prudenti cu ele. Atentie in special la multiminerale sa nu contina magneziu, care este de evitat. Cititi cu atentie prospectele.

Sunt indicate tratamentele naturiste?

Tratamentele naturiste nu s-au dovedit eficace in miastenie si e bine sa nu luati niciun produs fara sa va consultati cu medicul vostru. E bine sa stim ca si produsele naturale din plante pot face rau ca de ex liquiritia (lemnul dulce) consumat in exces.