Asociatia noastra in Gazeta de Sud
23 iulie 2010Reprezentantii Romaniei in Comisia europeana de sanatate – august 2010
27 august 2010Un grup de cercetatori coordonat de Dr. Pia Bernasconi de la Institutul BESTA din Milano, al carui director este prof. Renato Mantegazza, a publicat recent rezultatele a doua studii realizate in paralel si care demonstreaza pentru prima data prezenta agentilor infectiosi in timusul pacientilor afectati de MG. Descoperirea este de o importanta notabila in intelegerea rolului virusurilor in producerea bolii.
Rezultatele stiintifice obtinute sunt promitatoare, nu doar pentru intelegerea bazei patogenice a MG, dar mai ales pentru identificarea unor noi strategii de tratament si prevenire a bolii.
Pe de o parte, descoperirea contributiei virale la producerea si progresia bolii justifica tratamentele utilizate in prezent, cum sunt tratamentele antiinflamatorii si extirparea chirurgicala a timusului ca fiind locul infectiei si al autoimunitatii, pe de alta parte se deschid noi perspective terapeutice in care tintele farmacologice sunt virusul si proteinele implicate in riposta antivirala.
Miastenia gravis este o boala neurologica de tip autoimun. Printre simptomele ce domina tabloul clinic sunt: vederea dubla, deficitul de vorbire, de deglutitie, problemele respiratorii si pierdera fortei muschilor. Evenimentele imunologice care le determina sunt cunoscute.
Ca majoritatea bolilor autoimune, MG are o patologie complexa, manifestarile sale implicand multipli factori genetici si de mediu. Dintre acestia din urma, virusurile sunt principalii suspecti, desi rolul lor in dezvoltarea bolii nu a fost niciodata dovedit.
Se acepta pe scara larga ca locul de unde incepe si progreseaza boala este timusul, organ limfoid principal al diferentierii si selectiei limfocitelor T.
80% dintre pacientii cu MG prezinta anomalii ale timusului si extriparea chirurgicala a acestuia in scop terapeutic e capabila sa amelioreze cursul clinic al bolii intr-un alt procent dintre pacienti.
Primul studiu intitulat “Detectia celulelor macrofage infectate cu virusul polio in timusul pacientilor cu MG” publicat in aprilie in revista Neurology, a evidentiat la unii bolnavi in interiorul timusului o infectie cu virus polio, un enterovirus cunoscut ca agent cauzator al poliomielitei. Studiul s-a bazat pe o lucrare anterioara a Dr. Bernasconi P. et al. publicata in Am. J. Pathol. 2005;167:129-39, publicata de acelasi grup, in care s-a emis ipoteza prezentei agentilor virali in timus pe baza expresiei crescute in timusul pacientilor cu MG a receptorilor Toll- Like TLRs, principalii senzori ai agentilor patogeni si mediatori ai mecanismelor de aparare imediata contra infectiilor.
Analiza fragmentelor de timus provenite de la 27 de pacienti supusi timectomiei pentru prezenta de microorganisme cum ar fi virusul citomegalic, virusul varicelo-zosterian, virusul herpes simplex de tip 1 si 2, virusul respirator sincitial si enterovirus, a dus la identificarea in 14,8% din timusurile examinate a prezentei genomului virusului polio si expresia proteinei din capsida virala VP1 in interiorul tesutului timusului, evindentand o infectie de tip persistent sau cronic. De aici ipoteza conform careia o activare persistenta a TLR, ca raspuns la infectie, ar putea genera o reactie inflamatorie cronica. Aceasta, prin alterarea proceselor imunologice normale din timus, il fac susceptibil la dezvoltarea autoimunitatii.
Al doilea studiu intitulat “Persistenta si reactivarea virusului Epstein Barr in timusul pacientilor cu MG”, condus in colaborare cu grupul de cercetatori coordonat de Dr. Francesca Aloisi de la Departamentul de Bilologie Celulara si Neurostiinte al Institutului Superior de Sanatate, recent publicat in Annals of Neurology, a raportat descoperirea unei relatii intre virusul Epstein Barr EBV si miastenie. EBV, membru al familie herpes virusurilor, responsabil de mononucleoza infectioasa, ce infecteaza majoritatea populatiei mondiale si persista sub forma latenta in limfocitele B din sangele periferic.
Numeroase studii au demonstrat existenta unei asocieri intre infectia cu EBV si declansarea unor boli autoimune, cum ar fi scleroza multipla, lupusul eritematos sistemic si artrita reumatoida. Pe lista bolilor asociate cu EBV de acum incolo se poate adauga si miastenia gravis.
Analiza a 17 timusuri de la miastenici a evidentiat pentru prima oara o acumulare anormala de limfocite B pozitive la proteinele virusului la toti pacientii in ansamblu, care nu a fost prezenta in timusul subiectilor analizati ca martori, ceea ce releva ca persistenta intratimica a virusului, ca si reactivarea sa, constituie o caracteristica comuna a pacientilor afectati de MG. Particularitatea EBV de a infecta limfocitele B, stimuland maturarea celulelor capabile sa produca anticorpi, a dus la ipoteza ca infectia timusului cu virus poate constitui unul dintre principalele evenimente ce initiaza si perpetueaza reactia autoimuna in Miastenia Gravis.
Ce este Miastenia Gravis?
Miastenia Gravis (MG) este o boala neurologica de tip autoimun caracterizata prin alterarea transmiterii neuromusculare si care se manifesta prin fatigabilitate si astenie. La majoritatea cazurilor patogeneza e asociata productiei de anticorpi dirijati contra receptorilor acetilcolinici AChR de la jonctiunea neuromusculara. Printre simptomele ce domina tabloul clinic sunt: vederea dubla, deficitul de vorbire, de degultitie, problemele respiratorii si pierderea fortei muschilor.
Sursa: Institutul Neurologic Carlo Besta
http://www.istituto-besta.it/Stampa-e-Comunicazione.aspx?doc=Archivio-comunicati&titolo=Scoperta-la-presenza-di-virus-nel-timo-di-pazienti-da-miastenia-gravis&anno=2010