Scoala Pacientilor – editia a 3-a, 2016

Si in acest an am participat la Scoala Pacientilor, eveniment organizat in 23-24.09.2016, sub egida COPAC si Revista Politici de Sanatate.
Pacienții sunt un element esențial al sistemului de sănătate, iar reprezentanții lor ar trebui să se regăsească la nivelul tuturor factorilor de decizie instituționali. S-a dat prilejul reprezentanților a 25 de asociații de pacienți membre și ne-membre COPAC să obțină informații despre “Strategii de management eficient – o nouă abordare a sănătății”.
Mi s-a parut interesant faptul ca pacientii pot si trebuie sa sesizeze autoritatile in cazul unor efecte secundare ale medicamentelor pe care le iau, altele decat cele mentionate in prospecte.
scoalapacientilor2016-1
„Reacţiile adverse ale medicamentelor, erorile de medicaţie, utilizarea greşită pot afecta obţinerea beneficiilor complete ale unui tratament şi pot împovăra sistemul de sănătate. Fac un apel, prin dumneavoastră, la pacienți, care trebuie să fie implicați în procesul de raportare a reacțiilor adverse”, a declarat dr. Nicolae Fotin, președintele Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM). 
„Școala Pacienților reprezintă, de fapt, o școală pentru noi toți. Atât reprezentanții autorităților, cât și profesioniștii din sănătate prezenți la eveniment au avut posibilitatea de a afla despre problemele grave cu care pacienții români se confruntă: lipsa serviciilor de calitate în spitale, lipsa prevenției și a tratamentelor eficiente etc.
scoalapacientilor2016-3Liderii pacienților sunt persoane care, pe lângă o mare pasiune, motivație interioară și generozitate sufletească, au pregătirea necesară să ofere soluții de îmbunătățire a managementului bolilor cronice. Pacientul trebuie să devină pivotul în jurul căruia se organizează îngrijirile medicale. Întregul sistem de sănătate trebuie reformat și transformat dintr-un sistem reactiv într-un sistem proactiv și centrat pe pacient”, a spus Maria Vasilescu, publisher al Revistei Politici de Sănătate.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress