
Programul de donatii al ANMGR a inceput!
15 decembrie 2018
ZIua Bolilor Rare 28.02.2019 – „Arata ca esti RAR, arata ca iti pasa!”
19 martie 2019Către:
MINISTERUL SĂNĂTĂTII, CNAS, ANMDM
Subiect: probleme și propuneri de interes general ale Asociațiilor de Pacienți, ca urmare a cererii autorităților, cu ocazia întâlnirii din 29 ianuarie 2019
Stimată Doamnă/Domnule,
În data de 29 ianuarie 2019, la sediul Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a avut loc o întâlnire între reprezentanții Asociațiilor de Pacienți și Ministrul Sănătății dna. Sorina Pintea, Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate dna. Adriana Cotel și Președintele Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale dl. Marius Sisu.
Urmare acestei întâlniri s-a agreat ca Asociațiile de Pacienți să prezinte o listă cu problemele principale pe care le întâmpină pacienții în sistemul de sănătate românesc.
Problemele identificate de către Asociațiile de Pacienți semnatare ale acestui document sunt, în principiu, probleme de ACCES (acces la prevenție și diagnostic timpuriu și personalizat, acces la terapii conform diagnosticului și stadiului de boală, acces la servicii medicale) și probleme ce țin de funcționarea sistemului de sănătate, așa cum au fost ele menționate mai jos:
Acces prevenție și diagnosticare timpurie
Programele de prevenție pentru diferite patologii fie nu există, fie sunt, dar se desfășoară anevoios.
- Accesul la metodele de diagnostic este dificil. Spre exemplu, programarea în sistemul public gratuit pentru RMN, CT, PET-CT, durează 4-6 luni, din lipsă de fonduri. Întârzierea confirmării diagnosticului sau evoluției bolii duce la complicații grave ca dizabilități și chiar deces. Efortul bugetar alocat acestor cazuri împovărează sistemul public cu sume sensibil mai mari decât cele actuale.
- Testele genetice în bolile oncologice și cronice, necesare diagnosticării și deciziilor terapeutice, de cele mai multe ori, nu sunt decontate.
- Efectuarea analizelor privind mutațiile genetice în bolile oncologice în laboratoare autorizate.
- Sugerăm mărirea bugetului alocat analizelor medicale și testelor de imunohistochimie, deoarece în primele 10 zile ale lunii, multe laboratoare declară că nu mai au fonduri.
- Necesitatea SCREENING-ului neonatal în cazul unor boli transmisibile genetic.
Acces la tratament și îngrijiri suport
- Acces la terapii inovatoare și crearea de condiții pentru atragerea inovației în țară (fonduri cercetare, infrastructura, proces de HTA și rambursare eficientizat).
- Procesul de Evaluare a Tehnologiilor Medicale durează foarte mult. Sunt situații când a depășit 12 luni, în condițiile în care Directiva 89/105/CEE specifică un timp de răspuns de 90 de zile.
- Reducerea numărului țărilor de referință pentru aprobarea medicamentelor orfane.
- Reducerea perioadelor necesare pentru negocierea și rambursarea tratamentelor aprobate condiționat.
- Prioritizarea dosarelor depuse la Evaluarea Tehnologiilor Medicale pentru medicamentele care sunt unica opțiune de tratament pentru o anumită afecțiune.
- Prescrierea imunoglobulinelor, la fel ca în cazul medicamentelor biologice, pe denumire comercială, și nu pe DCI.
- Decontarea alimentelor speciale în cazul bolilor care necesită o alimentație specifică, exemple: boala celiacă, limfangiectazia intestinală, fenilcetonurie.
- Suntem printre puținele țări, dacă nu chiar singura din Europa, care nu are legislație pentru decontarea medicamentelor off label.
- În situația în care într-un județ lipsesc medicii specializați pe diferite patologii, medicul de familie în baza scrisorii medicale valabile cel puțin 6 luni și vizată de către Casa de Asigurări de Sănătate Județeană poate să continue prescrierea terapiei necesare pacientului, chiar dacă în protocoalele terapeutice este specificat că medici prescriptori pot fi doar medici din anumite specialități medicale.
Acces la cercetare și inovație
- Acces dificil la studii clinice, mai ales la cele cu molecule inovatoare. Din ce în ce mai puține studii clinice se desfășoară în România datorită perioadei lungi necesare obținerii aprobărilor. Per total, birocrația existentă limitează accesul pacienților la dezvoltări terapeutice recente.
- Reglementarea mai permisivă a programelor de compassionate use și a donațiilor.
- Posibilitatea ca asociațiile de pacienți să inițieze studii clinice cu medicamente pe bază de prescripție medicală respectând legislația națională și europeană existentă.
Registre și bănci de țesuturi (biobanks)
- Necesitatea realizării registrelor naționale de boală pentru patologiile cronice și oncologice.
- Înființarea centrelor de colectare de plasmă.
Politica medicamentelor
- Modificarea legislației de stabilire a prețului la medicamente, deoarece legislația prețului celui mai mic din Europa a dus la retrageri de medicamente și a lăsat fără opțiune terapeutică diferite afecțiuni.
- Crearea de mecanisme care să combată exportul paralel.
Acces la dispozitive medicale
- Decontarea o dată a 3 ani a scaunelor rulante, la 18 luni a rolatoarelor și posibilitatea achiziționării lor (cu decontarea a minim 50% din preț) și de la firme neomologate în România. Decontarea unor dispozitive medicale o dată la 1 an, gen: baston, cârje ergonomice.
Acces la servicii
- Decontarea serviciilor de psihoterapie pentru bolnavii oncologici și cronici, precum și pentru membrii familiei acestora.
- Elaborarea unui plan de furnizare a serviciilor de paliație la nivel național. În acest moment, doar 9% dintre pacienții oncologici au acces la acest serviciu.
- Defalcarea serviciilor de recuperare medicală pe tip afecțiuni.
- Creșterea numărului de zile de kinetoterapie/fizioterapie la minim 60 zile/an decontate prin sistemul public.
Functionare sistem – legislație, debirocratizare și transparentizare
- Modificarea legislației privind autorizarea suplimentelor alimentare. Autorizarea să se facă de către ANMDM și nu de către IBA, cu realizarea de analize de laborator și confirmarea compoziției fiecărui supliment alimentar. Suplimentele alimentare să aibă prospecte în care să se prezinte: beneficiile, riscurile, interacțiunile medicamentoase și alimentare, și orice fel de atenționări sunt necesare.
- Transparentizarea activităților Comisiilor de Sănătate ale Ministerului Sănătații prin publicarea pe site-ul Ministerului Sănătății a minutelor întâlnirilor acestor comisii.
- Realizarea unui sistem de trasabilitate/urmărire online a documentelor și dosarelor depuse la Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Sănătății, Direcțiile de Sănătate Județene și Casele de Asigurări de Sănătate Județene.
- Eliberarea prescripțiilor medicale din orice farmacie din România fără a se ține seama de relația contractuală dintre medicul prescriptor și Casa de Asigurări de Sănătate Județeană.
- Unele dintre programele naționale se derulează doar în centre acreditate, ceea ce face ca deplasarea pacienților în aceste centre să se facă greu și cu costuri foarte mari, mai ales în cazul bolilor invalidante.
- Transferarea online a dosarului pacientului dintr-un centru medical în altul în cadrul programelor naționale, fără deplasarea pacienților pentru îndeplinirea diferitelor formalități birocratice. Transferul se va face în baza cererii semnate de către pacient și depusă la noua clinică unde dorește pacientul să se trateze.
Această listă de probleme și propuneri nu este exhaustivă și ne rezervăm dreptul de a o completa în funcție de nevoile pacienților noștri.
Prezentul document a fost realizat și are susținerea următoarelor Asociații de Pacienți:
– Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune – APAA
– Asociația Melanom România
– Asociația Sănătate pentru Comunitate
– Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice
– Asociația Copiilor și Tinerilor Diabetici Mureș
– Asociația SOS Mielom
– Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative
– Asociația Română pentru Boli Neurologice Periferice
– Asociația Învingătorii Sclerozei Multiple
– Asociația Prietenii lui Adrian (hematologie)
– Asociația Childrens Joy(distonii neuromusculare)
– Asociația Bolnavilor de Cancer și Hepatită Giurgiu
– Asociația Română a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare
– Asociația Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România
– Asociația Imunopedia
– Asociatia Nationala Miastenia Gravis
– Asociația PKU LIFE România
– Asociatia Rebeca Faith Hope Love