IN MEMORIAM – Prof. Dr. Virginia Ion nu mai este printre noi.

De azi comunitatea Miastenia Gravis din Romania este mai saraca prin plecarea in nefiinta a uneia dintre marile valori ale neurologiei si medicinii romanesti, dar mai ales a unui om deosebit.
Reputat profesor universitar, Doctor in medicina si sefa de sectie la Clinica Neurologie Fundeni, activand anterior la Clinica Neurologica Colentina, prof. Virginia Ion s-a remarcat prin contributii deosebite in cercetarea, diagnosticul, tratamentul si dispensarizarea bolnavilor cu Miastenia Gravis.

S-a dedicat cu pasiune acestui domeniu, ducand o munca de pionierat si lasand in urma sa o experienta inegalabila si o echipa de specialisti prestigioasa. A scris impreuna cu colaboratorii mai multe lucrari si tratate de neurologie printre care “Neurologie pentru studentii in medicina”-1996, tratatul de Neurologie Clinica publicat in 1999 si 2002 si este coautor la lucrarea Timectomia pe cale toracoscopica (2000) si altele. In ultima perioada a vietii a lucrat la elaborarea unui tratat amplu despre Miastenia Gravis, care urma sa incununeze o viata de munca, lucrare care din pacate nu a mai reusit sa vada lumina tiparului.

Prin mainile d-nei profesor au trecut de-a lungul intregii cariere mii de pacienti cu miastenie din toata tara, avand printre cele mai mari cazuistici din lume in acest domeniu, bolnavi pe care i-a tratat cu pricepere, in vremuri grele compensand tehnologia limitata cu pasiunea si marele sau talent de clinician.

A elaborat si perfectionat un test clinic personal de diagnostic al miasteniei pe care il efectua intotdeuna ea insasi, observand bolnavul cu cea mai mare atentie, test care s-a dovedit in timp de o uimitoare precizie fiind utilizat in continuare cu succes.

Si-a ingrijit pacientii cu har si mai ales cu mult suflet, multi considerand-o ca pe o a doua mama. Multi dintre noi ii datoreaza azi sanatatea si unii chiar viata. Niciun bolnav care a trecut prin cabinetul d-nei profesor nu poate sa uite vreodata caldura, atingerea ei blanda, vocea calda cu care ne-a incurajat mereu.

Asociatia Nationala Miastenia Gravis Romania si-a exprimat aleasa pretuire acordandu-i d-nei prof Ion Virginia in anul 2006 “Diploma de Onoare pentru personalitatea medicala din Romania cu cea mai valoroasa contributie in cercetarea si tratamentul Miasteniei Gravis”.

Nu o vom uita niciodata.

Pacientii din Asociatia Nationala Miastenia Gravis Romania

17.02.2012

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress