Nou! S-a descoperit un biomarker pentru miastenia gravis!

Cercetătorii de la Universitatea din Alberta au identificat un marker biologic unic care poate fi utilizat pentru diagnosticul bolii miastenia gravis, dar si prezice cum va evolua boala și permite dezvoltarea de noi tratamente personalizate.
Într-un studiu publicat în jurnalul Metabolomics, neurologul Zaeem Siddiqi și echipa au folosit analiza metabolică a serului (sangele din care s-au extras celulele), pentru a găsi un model unic de metaboliți (produse ale proceselor metabolice ale organismului, cum ar fi amino acizi, vitamine sau antioxidanți) , specific pentru miastenia gravis.
Siddiqi și echipa sa au comparat serul pacienților cu miastenie gravis cu un grup de control sănătos. Au efectuat apoi o comparație a serului de la pacienții cu miastenie la serul din artrita reumatoidă, o altă boală autoimună. După identificarea a peste 10.000 de compuși în probele de ser, au găsit un model unic de 12 metaboliți exclusiv la pacienții cu miastenie gravis.

„Acest lucru este într-adevăr important, deoarece acum avem o modalitate de a deosebi cu ușurință un pacient cu miastenie gravis de cineva cu artrită reumatoidă sau o altă boală autoimună”, a spus Dr.Siddiqi.
„Mai mult, acum suntem capabili să explorăm modul în care acești 12 metaboliți se schimbă în cazurile ușoare, moderate sau severe de MG, astfel încât sa facem acest biomarker mai eficient pentru a prezice cursul bolii și pentru a dezvolta planuri de tratament personalizate.
Momentan nu avem capacitatea de a gestiona miastenia gravis într-un mod mai specific; tratăm toți pacienții la fel ”, a mai spus dr. Siddiqi..
„Descoperirea biomarkerului este un pas important spre medicina individualizată”, a spus Dr. Siddiqi.
In acest moment noi facem analiza anticorpilor, care este bună pentru diagnostic, dar nu ne spune cum va reacționa pacientul la un anumit medicament sau ce medicament va fi cel mai eficient”, ceea ce încercăm să facem cu această descoperire a biomarkerului este să dezvoltăm tratamente specifice nevoilor pacientului, să avem un management mai precis și să putem prezice mai exact efectele tratamentelor”.

Deși nu se cunoaste inca un remediu al bolii, astazi există tratamente pentru MG care pot gestiona simptomele pe tot restul vieții pacientului. Chiar și așa, deoarece miastenia gravis este atât de rară, tratamentele pot fi extrem de costisitoare, greu de găsit și nu sunt adaptate pacientului.
Siddiqi speră să extindă în curând cercetarea echipei, examinând pacienții în diferite stadii ale bolii.
Sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190829115436.htm
Referința jurnalului: „Derrick Blackmore, Zaeem Siddiqi, Liang Li, Nan Wang, Walter Maksymowych. Dincolo de anticorpi: profilarea metabolică serică a miasteniei gravis. Metabolomics, 2019; 15 (8) DOI: 10.1007 / s11306-019-1571-9

Traducere si adaptare : Dr. Nadia Radulescu

Septembrie 2019

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress