Dna Doctor Crisanda Vîlciu, la solicitarea Asociației, consideră că este bine să se adreseze pacienților cu miastenia gravis cu câteva sfaturi pentru a depăși cu bine această perioadă.

În primul rând este important să nu intrăm în panică, pentru că există riscul de puseu și, în plus, acțiunile noastre nu sunt cele mai inspirate în această situație.

Este bine să fim în alertă în sensul de a menține igiena noastră și a mediului în care trăim, de a evita orice expunere la contaminarea de către cei din jur, și a evita alimentele care ar putea fi contaminate (pâine neambalată etc).

De asemenea este important să respectăm mai mult ca oricând medicația, regimul alimentar și regimul de viață (odihnă,
exercițiile fizice recomandate de
Bogdan Goga, cititul unei cărți, muzică).

Este util să urmăriți și să urmați sfaturile specialiștilor în domeniu (Dr. Arafat, Dr. Streinu, Dr. Rafila).

De asemenea consider util să comunicăm prin sms în această perioadă, dacă este necesar, pe probleme medicale – răspunsul meu va fi scurt și, sper, la obiect.
Multă sănătate!
Dr Crisanda Vîlciu
Ştim cu toţii că starea noastră psihică influenţează şi corpul fizic!
De aceea, dna psiholog Ildiko Gabos, voluntar al ANMGR, va transmite câteva gânduri în acest sens:
„S-a declarat stare de urgenţă şi în România. Ce simţi?
În astfel de condiţii, este NORMAL să simţi îngrijorare, anxietate, teamă, frică, ba chiar panică, neştiind ce se mai poate întâmpla. Ori nemulţumire, frustrare, tristeţe sau furie că trebuie să stai izolat în casă. Adică o serie de emoţii negative, reacţii FIREŞTI în faţa unei ameninţări, pentru că îndeplinesc funcţia de adaptare a organismului în faţa unor factori de stres. În lipsa emoţiilor negative (care sunt însoţite de gânduri negative) ar fi fost imposibilă supravieţuirea noastră ca specie.
Dar în niciun caz să nu exagerăm. Aceste emoţii merg mână-n mână cu SCENARIILE NEGATIVE pe care mintea noastră LE PROIECTEAZĂ ÎN VIITOR, adică anticipăm negativ ce are să se întâmple. Ceea ce NU mai este firesc! Pentru că şansele sunt fifty-fifty, nu-i aşa? Există aceeaşi probabilitate şi ca lucrurile să meargă BINE.
Oricât aş fi eu de „pozitivistă”, ştiu bine că emoţiile NU pot fi înlăturate sau modificate printr-un simplul control al voinţei de a gândi pozitiv şi a simţi pozitiv.
De aceea ar fi bine:
- Dacă emoţiile apar, RECUNOAŞTE-LE (dă-le nume, punându-ţi întrebarea: Ce simt eu acum?), ACCEPTĂ-LE, TRĂIEŞTE-LE şi INTEGREAZĂ-LE. O emoţie NU ţine timp îndelungat! (De ex. putem să ne confruntăm frica, diminuându-ne rezistenţa faţă de ea şi nu luptându-ne să o învingem.)
- Trăieşte în prezent! (Adică AICI şi ACUM. Pune-ţi întrebările: AICI şi ACUM sunt în pericol?)
- Evită gândirea rigidă, catastrofistă!
- Fii un „optimist inteligent” care să urmărească crearea unui mediu de siguranţă şi satisfacerea nevoilor personale. Doar atunci se poate instala o gândire pozitivă autentică.
- Fii pregătit, CU CALM, pentru orice situaţie (De ex. să ai la îndemână medicamentele tale, fişa cu informaţii scurte şi concrete despre boala ta, lista cu medicamentele interzise, etc)
- Dacă tot trebuie să stai în casă, fă lucrurile plăcute şi relaxante pentru care altădată n-ai avut timp.”
Vă doresc sănătate multă tuturor!
Psiholog Ildiko Gabos