
Evenimente dedicate Zilei Bolilor Rare 2020
12 martie 2020
Ghid de criză pentru persoanele cu Miastenia Gravis – 22.03.2020
23 martie 2020În astfel de condiţii, este NORMAL să simţi îngrijorare, anxietate, teamă, frică, ba chiar panică, neştiind ce se mai poate întâmpla. Ori nemulţumire, frustrare, tristeţe sau furie că trebuie să stai izolat în casă. Adică o serie de emoţii negative, reacţii FIREŞTI în faţa unei ameninţări, pentru că îndeplinesc funcţia de adaptare a organismului în faţa unor factori de stres. În lipsa emoţiilor negative (care sunt însoţite de gânduri negative) ar fi fost imposibilă supravieţuirea noastră ca specie.
Dar în niciun caz să nu exagerăm. Aceste emoţii merg mână-n mână cu SCENARIILE NEGATIVE pe care mintea noastră LE PROIECTEAZĂ ÎN VIITOR, adică anticipăm negativ ce are să se întâmple. Ceea ce NU mai este firesc! Pentru că şansele sunt fifty-fifty, nu-i aşa? Există aceeaşi probabilitate şi ca lucrurile să meargă BINE.
Oricât aş fi eu de „pozitivistă”, ştiu bine că emoţiile NU pot fi înlăturate sau modificate printr-un simplul control al voinţei de a gândi pozitiv şi a simţi pozitiv.
De aceea ar fi bine:
- Dacă emoţiile apar, RECUNOAŞTE-LE (dă-le nume, punându-ţi întrebarea: Ce simt eu acum?), ACCEPTĂ-LE, TRĂIEŞTE-LE şi INTEGREAZĂ-LE. O emoţie NU ţine timp îndelungat! (De ex. putem să ne confruntăm frica, diminuându-ne rezistenţa faţă de ea şi nu luptându-ne să o învingem.)
- Trăieşte în prezent! (Adică AICI şi ACUM. Pune-ţi întrebările: AICI şi ACUM sunt în pericol?)
- Evită gândirea rigidă, catastrofistă!
- Fii un „optimist inteligent” care să urmărească crearea unui mediu de siguranţă şi satisfacerea nevoilor personale. Doar atunci se poate instala o gândire pozitivă autentică.
- Fii pregătit, CU CALM, pentru orice situaţie (De ex. să ai la îndemână medicamentele tale, fişa cu informaţii scurte şi concrete despre boala ta, lista cu medicamentele interzise, etc)
- Dacă tot trebuie să stai în casă, fă lucrurile plăcute şi relaxante pentru care altădată n-ai avut timp.”