
Reteaua MGNet pentru cercetare în MG
13 noiembrie 2019
Medicamente mai tolerabile pentru Miastenia Gravis: efectele adverse ale medicamentelor actuale scot in evidenta necesitatea dezvoltarii unor noi terapii
22 ianuarie 2020Workshop privind sistemul de protecție socială din România: handicap, invaliditate, pensie
12 Decembrie, București, hotel Capitol
Venind în întâmpinarea dorințelor membrilor săi, ANMGR în parteneriat cu APAA – Asociația pacienților cu Afecțiuni Autoimune a organizat un ”Workshop privind sistemul de protecție socială din România: handicap, invaliditate, pensie” în data de 12 Decembrie, la hotel Capitol, în București.
Pensie de boală, invaliditate, handicap, dizabilitate, handicapat, persoană cu dizabilități, pensie de handicap, pensie de invaliditate, pensie de boală, nevoi speciale, nevoi specifice, protecție specială, protecție socială…… oare ce înseamnă toți acești termeni?
Cum ne descurcăm în acest hățis lingvistico-legislativ?
În momentul în care apare o boală cronică, care ne diminuează puternic puterea de a susține o muncă renumerată, anxietatea crește la maxim, apar întrebări – legitime – legate de capacitatea de a-ți acoperi nevoile de bază: “Cum mă voi putea întreține dacă nu pot să muncesc?”, “Am dreptul la un ajutor social?”, “Am auzit că dacă ai o boală gravă poți beneficia de o pensie de boală/handicap? Oare mă încadrez? Cum se poate obține așa ceva?”
Toate acestea sunt întrebări cât se poate de firești pentru o persoană diagnosticată cu o boală cronică.
Seminarul și-a propus să raspundă la aceste întrebări și să facă o analiză a legislației privind pensia medicală și încadrarea în grad de handicap, pentru a semnala autorităților problemele reale cu care se confruntă pacienții cronici din România.
Sesiunile seminarului au fost următoarele:
1. Introducere – dna. Rozalina Lăpădatu – Președinte APAA
Domnia sa a spus:
”Măsura civilizației unei societăți este dată de modul în care are grijă de persoanele cu nevoi speciale. Legislația română privind protecția socială a suferit multe modificări în ultimii ani și nu neapărat în folosul persoanelor cu dizabilități. De aceea este important să aflăm și părerea celor care beneficiază de protecție socială”
2. Intervenţie dna. Liliana Toader – consilier ANPD
Din păcate, în momentul desfășurării seminarului instituția ANPD – Autoritatea Națională pentru Persoane cu Dizabilități era în plin proces de reorganizare și unificare cu Autoritatea Națională pentru Copii și Adopție, rezultând o singură instituție – Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopție.
Discuțiile au fost centrate mai mult pe necesitatea reînființării Comisiei Superioare de Evaluare a persoanelor cu handicap.
3. Prezentare a sistemului de protecție socială din România, cu focus pe persoanele cu dizabilități – încadrarea în grad de handicap, pensie de invaliditate, prestații sociale etc – dna. Mihaela Bărăgan – vicepreședinte ANMGR
4. Intervenție dnul Francisc Simon – Președintele federației ONPHR – Organizația Națională a Persoanelor cu Handicap din România
Domnia sa a declarat:
”În anul 1993 am avut onoarea să-l întâlnesc la o conferință internațională organizată de Mobility International pe marele astro-fizician Stephen Hawking care suferea de o boală neurodegenerativă progresivă – scleroză laterală amiotrofică. În general, medicii specialiști estimează pentru persoanele cu un asemenea diagnostic o perioadă medie de viață de 3 ani, maxim 10 ani. El a trăit 76 de ani!
El avea următoarea deviză – îndemn pentru persoanele bolnave sau cu dizabilități:
”Concentrați-vă asupra lucrurilor pe care dizabilitatea voastră nu vă împiedică să le realizați și nu regretați ceea ce ea (n.n. dizabilitatea) nu vă permite să faceți. Să nu vă simțiți spiritul invalid, dar nici fizicul invalid.”
5. Prezentare Noutăți din noua Lege a pensiilor – Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, care a fost publicată pe 9 iulie în Monitorul Oficial nr. 563 și care urmează să intre în vigoare pe 1 septembrie 2021 – dna. Mihaela Bărăgan – vicepreședinte ANMGR
Dna. Bărăgan a atras atenția asupra următorului aspect negativ: toți pensionarii la limită de vârstă cu handicap grav sau accentuat vor fi afectați negativ de noua formulă de calcul a pensiilor. VPR (Valoarea punctului de referință) este în noua lege de 75 lei/punct prin utilizarea ca bază de calcul a unui stagiu de cotizare de 25 de ani, identic cu al celor valizi, deși în cazul acestor persoane cu handicap grav sau accentuat stagiul de cotizare este de 11,8 ani pentru handicap grav și de 20 de ani (în prezent de 23,6 ani) pentru handicap accentuat.
Datorită acestui nou mod de calcul, în cazul pensionarilor la limită de vârstă cu handicap grav sau accentuat care au beneficiat de reducerea vârstei de pensionare și a stagiului de cotizare obligatoriu, în unele cazuri se poate ajunge la scăderea cu până la 50 % a pensiei.
6. Sesiunea de întrebări și răspunsuri a fost moderată de dna Rozalina Lăpădatu – președinte APAA.
Domnia sa a precizat că toate întrebările și propunerile participanților vor fi grupate într-un document comun care va fi înaintat instituțiilor abilitate să le rezolve.
Deviza de final a întâlnirii a fost: ”Doar împreună pacienții cu afecțiuni cronice își pot rezolva problemele specifice!”
Realizat de: Mihaela Bărăgan
12 Decembrie 2019