August 2009 – Recomandari speciale de la CDC-SUA (Centrul de control si prevenire a bolilor) si Euromyasthenia in legatura cu pandemia de gripa porcina, pentru persoanele cu boli neuromusculare

Recomandari speciale de la CDC-SUA (Centrul de control si prevenire a bolilor) si Euromyasthenia in legatura cu pandemia de gripa porcina, pentru persoanele cu boli neuromusculare

Este deja binecunoscuta raspandirea in intreaga lume a unei noi si potential severe forme de gripa cunoscuta sub numele popular de “gripa porcina”, denumirea oficiala a bolii fiind gripa H1N1.

La data de 11 iunie 2009, Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat starea de pandemie care reflecta doar raspandirea globala a virusului, fara a se raporta la numarul de cazuri de imbolnavire sau la gravitatea bolii.
H1N1 poate afecta persoane de orice varsta, dar marea majoritate a cazurilor confirmate au survenit la varste cuprinse intre 5 si 24 ani.

Persoanele cu boli neuromusculare, in special cei cu afectarea muschilor respiratori, sunt mai expuse la imbolnavire si au probleme mai mari in a elimina virusul din corp. In plus, acestea sunt mai susceptibile la complicatii ale gripei, cum este pneumonia.

O vulnerabilitate crescuta la infectare cu virusul H1N1 si dificultati in lupta organismului cu virusul au si pacientii care iau tratamente ce inhiba sistemul imun, cum ar fi prednisonul si imunosupresivele (azatioprina, methotrexat, mycopfenolat si altele), medicamente folosite in tratamentul bolilor autoimune, cum este si miastenia gravis.

Directia medicala a MDA recomanda persoanelor cu boli neuromusculare carora le este afectata respiratia si celor care sunt sub tratament imunosupresiv sa–si ia toate precautiile posibile pentru a nu contracta virusul H1N1 sau, in caz de simptome suspecte de gripa, sa contacteze imediat medicul curant, de preferinta pe neurologul care le cunoaste cel mai bine starea bolii cronice (miastenia gravis).

Pacientii sunt sfatuiti sa aiba grija sa-si mentina o stare cat mai buna de sanatate in aceasta perioada prin cat mai multa odihna, consum suficient de lichide si alimentatie sanatoasa.

Informatii transmise oficial de CDC pentru prevenirea si tratarea gripei H1N1:

  1. Care sunt simptomele gripei porcine?
    Simptomele constau in febra, tuse, dureri de gat, dureri musculare, dureri de cap, frisoane si oboseala. La unele persoane s-a raportat diaree si voma.
  2. Cum se raspandeste virusul H1N1? Virusul se ia prin contact cu persoanele bolnave si se transmite prin tuse sau stranut. Se mai poate lua si prin contactul cu suprafete sau obiecte contaminate cu virus si apoi atingerea cu mana murdara a ochilor, nasului sau gurii. Virusul traieste si in mediul extern, pe obiecte sau suprafete, de la 2 pana la 8 ore.
  3. Se poate lua gripa porcina prin consumul sau contactul cu carnea de porc? Nu, virusul H1N1 nu se ia din mancare.
  4. Ce masuri sa luam ca sa nu ne contaminam?
    Spalati-va mainile cat mai des cu apa si sapun sau folositi servetele dezinfectante. Incercati sa nu atingeti suprafete ce pot fi contaminate cu particule ce contin virusi de la persoanele bolnave. Evitati contactul cu persoanele bolnave. Evitati calatoriile.
  5. Cat timp poate o persoana contaminata sa transmita virusul celor din jur? Bolnavii pot fi contagiosi cu o zi inainte de a dezvolta simptomele gripei. Odata cu aparitia semnelor de boala, cei infectati sunt considerati contagiosi pe toata perioada cat au simptome, pana la 7 zile de la debutul bolii. Copiii, in special cei foarte mici, sunt contagiosi chiar pe perioade mai mari de 7 zile.
  6. Ce trebuie sa facem daca banuim ca suntem infectati cu virusul H1N1? Contactati-va medicul curant. Stati acasa, nu mergeti la serviciu sau scoala, in primul rand pentru a va proteja sanatatea, dar si pentru a evita raspandirea virsului. Daca medicul va recomanda, luati medicamente antivirale, cum ar fi oseltamivir sau zanamivir, cel mai bine in primele 2 zile de la debutul simptomelor (aceste medicamente se elibereaza cu reteta, sub forma de pastile, lichide sau inhalatii).

Medicul va va sfatui, dupa caz, si in legatura cu modificarea dozelor medicatiei imunosupresive sau asupra necesitatii unor interventii speciale respiratorii.

Sursa: Euromyasthenia Newsletter no. 11/august 2009

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress