Recomandari speciale de la CDC-SUA (Centrul de control si prevenire a bolilor) si Euromyasthenia in legatura cu pandemia de gripa porcina, pentru persoanele cu boli neuromusculare
Este deja binecunoscuta raspandirea in intreaga lume a unei noi si potential severe forme de gripa cunoscuta sub numele popular de “gripa porcina”, denumirea oficiala a bolii fiind gripa H1N1.
La data de 11 iunie 2009, Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat starea de pandemie care reflecta doar raspandirea globala a virusului, fara a se raporta la numarul de cazuri de imbolnavire sau la gravitatea bolii.
H1N1 poate afecta persoane de orice varsta, dar marea majoritate a cazurilor confirmate au survenit la varste cuprinse intre 5 si 24 ani.
Persoanele cu boli neuromusculare, in special cei cu afectarea muschilor respiratori, sunt mai expuse la imbolnavire si au probleme mai mari in a elimina virusul din corp. In plus, acestea sunt mai susceptibile la complicatii ale gripei, cum este pneumonia.
O vulnerabilitate crescuta la infectare cu virusul H1N1 si dificultati in lupta organismului cu virusul au si pacientii care iau tratamente ce inhiba sistemul imun, cum ar fi prednisonul si imunosupresivele (azatioprina, methotrexat, mycopfenolat si altele), medicamente folosite in tratamentul bolilor autoimune, cum este si miastenia gravis.
Directia medicala a MDA recomanda persoanelor cu boli neuromusculare carora le este afectata respiratia si celor care sunt sub tratament imunosupresiv sa–si ia toate precautiile posibile pentru a nu contracta virusul H1N1 sau, in caz de simptome suspecte de gripa, sa contacteze imediat medicul curant, de preferinta pe neurologul care le cunoaste cel mai bine starea bolii cronice (miastenia gravis).
Pacientii sunt sfatuiti sa aiba grija sa-si mentina o stare cat mai buna de sanatate in aceasta perioada prin cat mai multa odihna, consum suficient de lichide si alimentatie sanatoasa.
Informatii transmise oficial de CDC pentru prevenirea si tratarea gripei H1N1:
Medicul va va sfatui, dupa caz, si in legatura cu modificarea dozelor medicatiei imunosupresive sau asupra necesitatii unor interventii speciale respiratorii.
Sursa: Euromyasthenia Newsletter no. 11/august 2009