MYASTERIX lanseaza testarea unui vaccin terapeutic pentru miastenia gravis – 2015

Consortiul MYASTERIX recruteaza pacienti pentru testarea acestui vaccin, care se va desfasura in Belgia, orasul Antwerp, la Spitalul Universitar. Conditia este ca pacientii sa poata calatori la fiecare doua saptamani la Antwerp, timp de cinci luni si sa fie eligibili din punct de vedere medical. Pentru conditiile de eligibilitate, consultati site-ul https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT02609022?term=curavac&rank=1

Pacientii trebuie sa vorbeasca engleza, franceza sau olandeza. Toate costurile cu analizele medicale sunt acoperite de spital; pentru costurile de deplasare, se poate face o mica decontare, la cerere.

Comunicat de presa, Rixensart, Belgia, 23 decembrie 2015 – Consortiul Myasterix a lansat Faza 1B a studiului clinic al unui tratament cu un antigen specific inovativ care are ca scop sa ofere o imbunatatire semnificativa si de durata a MG. Studiul va evalua siguranta, imunogenitatea si, de asemenea, va explora eficacitatea unui vaccin terapeutic potential (cod CV-MG01) administrat in trei injectii subcutanate in saptamanile 1, 4 si 12.

Studiul este randomizat, dublu-orb, controlat placebo si include o doza in crestere. Studiul va fi efectuat pe 32 de pacienti cu MG si cuprinde 2 parti, o parte activa, care dureaza 5 luni si o parte observationala care dureaza 2 ani pentru a evalua efectele tratamentului pe termen lung.

Vaccinul a primit deja statutul de medicament orfan in SUA si Europa de catre FDA si EMA.

Dr. Stephane Huberty, Director al CuraVac, spune: „Suntem incantati ca putem incepe acum acest mult asteptat studiu clinic pentru vaccinul nostru terapeutic pentru MG. Speram ca acest studiu va merge dincolo de posibilitatea de a imbunatati in mod semnificativ durata de viata a pacientilor cu MG si ca va deschide usa pentru o noua clasa de terapii aplicabile altor boli autoimune.

Studiul MYASTERIX este sponsorizat de CuraVac Europa, o companie cu sediul in Belgia și va fi efectuat la Spitalul Universitatii Antwerp (Belgia), in colaborare cu Centrul Medical Universitar Leiden (Olanda), Aepodia (Belgia & Franta), piCHEM (Austria) și INSERM Transfert (Franta). Acest studiu este un reper major pentru proiectul MYASTERIX finantat de al șaptelea Program-cadru al Uniunii Europene.

Mai multe informatii cu privire la studiul clinic pot fi gasite pe site-ul www.clinicaltrials.gov cu numarul de referinta NCT02609022 sau prin cautarea cuvintelor cheie „Myasterix” sau „CuraVac”.

Despre consortiul MYASTERIX
Consortiul MYASTERIX a fost format la initiativa CuraVac in 2012 și este sustinut de Uniunea Europeana printr-un grant de 5,9 milioane euro in al șaptelea program-cadru pentru cercetare, dezvoltare tehnologica și demonstrativa cu numarul de acord de finantare 602420.

Consortiul iși propune sa aplice un vaccin terapeutic potential – CV-MG01 cu statutul de medicament orfan- pentru boala autoimuna miastenia gravis (MG), la cercetarea pe fiinta umana.

Proiectul presupune fabricarea formulei umane de CV-MG01 pentru studii clinice și desfașurarea unui studiu de faza 1b, urmata de o faza 2b la pacientii cu MG.

Informaţii: www.myasterix.eu
Contact: info@myasterix.eu

Traducere si adaptare ANMGR, Camelia Mihai

Actualizare martie 2018

Studiul Myasterix continua cu faza a doua (2018)

Dupa prima etapa a studiului efectuata pe un numar mai mic de pacienti, s-a dovedit ca vaccinul a fost foarte bine tolerat si fara efecte secundare si de asemeni s-a stabilit si doza care are efect de a produce anticorpi (anume protocolul cu doze mari de vaccin) si ca vaccinul este eficient ( imbunatatirea starii pacientilor masurata prin testele de efort cunoscute). S-a trecut in continuare la o noua faza ,in care se va investiga eficienta vaccinului pe un numar mai mare de pacienti, printr-un protocol foarte strict.

Studiul a inceput la 1 ianuarie 2018 si se estimeaza ca se va incheia in octombrie ,iar in decembrie 2018 vom avea primele rezultate publicate.

Asteptam cu interes rezultatele finale ale studiului.

https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT03165435

Postat de Nadia Radulescu / martie 2018

Actualizare noiembrie 2018

Studiul vaccinului Myasterix a fost retras. Mai multe detalii aici.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress