Posibile tratamente pentru MG identificate prin studiul genelor de risc, pe un model computerizat

Cercetatori din China (1) au pornit de la idea de gasi noi tratamente pentru MG, prin identificarea unor noi utilizari pentru medicamente „vechi”, deja existente pe piata, care sunt deja autorizate pentru tratarea altor afectiuni. Aceasta abordare este foarte atractiva, economisindu-se multi bani si timp, in comparatie cu cercetarea unor medicamente complet noi.

Pentru gasirea acestor posibile tratamente bune si pentru miastenie, cercetatorii au creat un model pe computer, care studiaza genele asociate cu riscul de miastenia gravis (in prezent sunt 258 gene identificate ,care se asociaza cu riscul de miastenie). Aceste gene sunt cele care controleaza productia in corp a citokinelor, proteine care „semnalizeaza” si joaca rol de mesageri ai sistemului imun.

Simplificand lucrurile, s-au studiat conexiunile intre aceste gene si procesele biologice pe care ele le controleaza si s-au comparat ,intr-o larga baza de date ,cu mecanisme similare din alte boli si cu medicamentele care sunt folosite cu succes pentru acestea.

In acest fel s-au gasit asocieri interesante, sugerand ca aceste medicamente ar putea fi candidate si pentru tratamentul miasteniei.

Au fost identificate urmatoarele 5 medicamente de interes:

1.glucosamina, (un supliment folosit deja ca adjuvant in tratamentul artritelor, pentru ameliorarea durerii si umflarii articulatiilor)

2 apremilast(Otezla), folosit in tratamentul psoriazisului

3 adalimumab(Humira) si

4.etanercept( Enbrel) – sunt utilizate in tratamentul artritei si au fost deja testate si pentru MG

5.polaprezinc (sau Zinc L-carnozina sau Zinc carnozina) un medicament utilizat in Japonia pentru tratarea ulcerului gastric.

Identificarea acestor medicamente deschide o noua perspectiva, atat asupra mecanismelor cat si a strategiilor de tratament ale MG,precum si noi sperante pentru pacienti.

Traducere si adaptare: Dr Nadia Radulescu, aprilie 2019

SURSE:

1.https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0214857

“Building the drug-GO function network to screen significant candidate drugs for myasthenia gravis”. Autori;Shuang Li,Yuze Cao,Lei Li,Huixue Zhang,Xiaoyu Lu, si colab. Publicat: April 4, 2019

2. https://myastheniagravisnews.com/2019/04/16/computational-model-identifies-candidate-therapies-based-on-mg-risk-genes/?utm_source=Myasthenia+List&utm_campaign=9d0ce9c51a-RSS_WEEKLY_EMAIL_CAMPAIGN_NON-US&utm_medium=email&utm_term=0_4679a2b172-9d0ce9c51a-72777925

3. http://protein.bio.msu.ru/biokhimiya/contents/v65/full/65070961.html

 Applicability of Zinc Complex of L-Carnosine for Medical Use, autori:. Matsukura*and H. Tanaka, Research Laboratories, Hamari Chemicals, Ltd. 1-4-29, Kunijima, Higashiyodogawa-ku, Osaka 533-0024, Japan;

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress