Prietena mea, Miastenia Gravis
1 iunie 2021Am învațat să trăiesc cu boala
16 octombrie 2022Probioticele – Efect terapeutic în Miastenia Gravis?
Un studiu efectuat pe șoareci de laborator, publicat în jurnalul “Frontiers in Immunology”, sugerează că administrarea probioticelor poate îmbunătăți simptomele Miasteniei Gravis, controlând activitatea celulelor sistemului imunitar.
Sistemul imun apară organismul de bacterii, însă în corpul uman trăiesc milioane de bacterii fără a declanșa un răspuns imun. Studiile sunt încă la început în a descifra interacțiile dintre sistemul nostru imun și bacteriile care trăiesc în organism. Odată clar înțelese aceste mecanisme, se vor deschide noi căi în tratarea bolilor autoimune.
În studiul de față, cercetătorii au hrănit șoarecii care aveau tablou clinic similar cu miastenia, cu două tipuri de probiotice: bifidobacteria sau lactobacilli. După câteva săptămâni, șoarecii care au primit probiotice au avut îmbunătățiri ale simptomelor și scădere semnificativă a anticorpilor comparativ cu lotul de șoareci care au primit doar o dietă normală.
Tot în acest studiu s-a analizat efectul probioticelor la nivel celular. Cercetătorii au demonstrat că celulele din sistemul imun cu efect inflamator (T-cells) au fost activate în număr mult mai mic la șoarecii care au primit probiotice. Astfel, probioticele pot ajuta la normalizarea florei bacteriene din intestin care are un rol important asupra sistemului imun.
Traducerea şi adaptarea: medic Alina Alexandra Tetea, voluntar ANMGR
Alimente la îndemâna noastră ce conţin probiotice:
Acestea sunt niște microorganisme benefice care populează intestinele noastre și care ajută organismul nostru în nenumărate moduri, de la procesul de digestie la absorbția substanțelor nutritive și până la susținerea sistemului imunitar.
Kefir din lapte
Sana
Iaurt
Lapte bătut
Varză murată
Murăturile în saramură
Oțetul de mere nepasteurizat
Măslinele în saramură
Brânzeturile fermentate
Supa miso (soia fermentată, orez și orz)
Ceaiul Kombucha (ceai negru fermentat)
Natto (soia fermentată)
Kvass (băutură pe bază de orz sau secară fermentată)
Kimchi (varză murată)
Tempeh (soia fermentată)
Apă de kefir
Kefir din lapte de cocos