
Colaborare ANMGR cu Spitalul Județean Cluj
9 februarie 2020
Adriana Harja este noul Preşedinte al Asociației Naționale Miastenia Gravis România
12 februarie 2020De-a lungul timpului mai multe studii au dovedit că pacienții cu Miastenia Gravis aparțin unui grup populațional cu risc mare de a dezvolta infecții serioase. Cu toate acestea, încă este nevoie de studii suplimentare în privința măsurilor de prevenție precum vaccinurile sau profilaxia cu antibiotice.
Într-un studiu recent, publicat într-o revistă europeană de neurologie (European Journal of Neurology), cercetătorii au explicat faptul că reducerea activității fizice și tratamentul imunosupresor pe care îl primesc pacienții, scade imunitatea organismului și în consecință crește riscul apariției unei boli infecțioase.
Realizat în Canada, în studiu au fost înrolați două loturi de pacienți similari din punct de vedere al vârstei, sexului și mediului în care locuiesc. Primul lot a fost alcătuit de pacienți cu Miastenia Gravis, iar lotul cu numărul doi de oameni fără această patologie. S-a analizat baza de date a asigurărilor lor medicale și s-a identificat procentul de persoane care au necesitat internare sau care au făcut cel puțin o vizită la departamentul de urgență din cauza unei infecții serioase.
Rezultatele au arătat că 33.4% dintre persoanele cu Miastenia Gravis au experimentat o infecție serioasă, în timp ce în lotul celor fără miastenie procentul a fost de 19.4%. De asemenea, studiul a arătat că în fruntea problemelor de natură infecțioasă se află cele cu originea la nivelul sistemului respirator (pneumonii). Alte boli infecțioase raportate au fost Varicela și Zona Zoster.
În aceste situații, strategiile de profilaxie sunt foarte importante. Spre exemplu, utilizarea antibioticelor preventiv poate fi utilă pentru limitarea cazurilor de pneumonie, vaccinul împotriva varicelei este considerat sigur pentru pacienți, previne apariția acestei boli și a complicațiilor ei. În ceea ce priveste gripa, ghidurile pledează în favoarea vaccinării, mai ales la pacienții cu risc (care prezintă și alte comorbidități).
Studiul dorește să vină în ajutorul clinicienilor pentru un mai bun management al pacientului și al riscurilor acestuia de a face o infecție.
Traducere şi adaptare Alina Alexandra Tetea
Februarie 2020